9 Ekim 2010 Cumartesi

Etiketler!

Herkes için Subdelirious-State "Etiket"* Kullanma
ve (duruma göre) Yaratma Kılavuzu.

*Tags

Yazan: Mr. Cyrqus Freeack



Giriş


Son zamanlarda değil de yazı yazmaya başladığımızdan beri etiketlerle ilgili kullanım sorunları görüyorum ya da hiç kullanılmıyorlar. O yüzden hem Subdelirious-State'in bir parçası olan siz sevgili ucubiklerimin yazılarını düzgün ve kolay ulaşılabilir yayınlayabilmeleri, hem de biricik hastalarımız aradıklarını rahat bulabilmeleri için bu kılavuzu hazırlamayı uygun gördüm.

~*~

Bölüm 1: Kişisel Etiketler

Bu alanda göreceğiniz etiketler, aklı gidik ucubiklere aittir. Bildiğiniz ya da farkına vardığınız üzere (ya da varmamış da olabilirsiniz) olmayan bir radyonun hayali dalgaları içinde çeşitli şovlar yapmaktadır kendileri. Ve burada duyurdukları ya da yazdıkları her satır için kendi mesajlarını kendilerine ait etiketle etiketlemelidirler. Eğer etiketlemezlerse etiketçiden etiketleri etiketletmeden alıp gelmeleri ve bu işi kendi başlarına çözmeleri gerekmektedir.

Bu etiketleri ve sahiplerini tanıyalım (alfabetik sırayla) ;

Etiket :: Sahip
Delucienne Maekerr :: the Delusion Maker
Demlik Hanım :: the Jinni of Teapot
Mistress Shade :: the Gifted Fortune Teller
Mr. Cyrqus Freeack :: Mysterious Host (bendeniz)
Mr. Tako :: the Marvelous Mexi-Corn Saler*
Mr. White :: the Guide Guy
Professor Viktor Von Vurnik :: the Maestro Mysterium
Sir Eldar :: the Cannonball

*Mr. Tako yayınlarını haber verme ya da herhangi bir yazı yazma şerefini kendine uygun görmediği için kendisine ait bir etiket bulunmamaktır. Umarız ki kısa sürede bu akıl almaz direnişi sonlandırır ve görevini aksatmadan yerine getirir.

~*~

Bölüm 2: Dil Etiketleri

Canı isteyip de yayını istediği dilde yamak isteyenler olursa diye eklenmiş bu seçenek aynı şekilde mesaj metinlerine de yansıtılmaktadır. Şu an için sadece iki dil etiketimiz bulunmakta olup daha fazlası program sahiplerinin arzusuyla kendileri tarafından eklenebilir (Bknz: Bölüm 6: Etiket Yaratmak).

Etiketler;

~*~

Bölüm 3: Yayın Etiketleri

Bilindiği üzere bir birinden çeşitli yayınlar yapabilmekte bazen de onları iptal edebilmekteyiz. Veyahut bazı aksilikler sonucu yayına gelemeyecek de olabiliriz. Tüm bunlar için geliştirilmiş etiket sistemimizin nasıl işlediğini ve nasıl kullanılması gerektiğini izleyen satırlarda açıklayacağım. İşte o izleyen satırlar;

Damdan Düşen Yayın: Benim pek de hoşlaşmadığım yayın türüdür ve etiket ailemize yeni katılmıştır. Kendisi yayınlarının duyurusunu yapmayı unutan ve başkaları kendi yayınlarını yapmayı unuturken damdan düşer gibi radyoya atlayan program sahiplerinin el bebeği göz nuru etikettir. Bu etikettin müdavimlerinden üstlerine oturdukları yumuşakçayı biraz daha kaldırıp buraya biraz daha dikkat etmelerini temenni ederim.
Beraber kullanılmayacağı yayın etiket(ler)i: Yayın İlanı

Ortak Yayın: Adından da anlaşılacağı gibi ortak yapılan yayındır. Bazı durumlarda ucubiklerin bir birlerini ya da köklü dinleyicilerimizin ucubikleri ziyaret etmesinden yola çıkan yayın türüdür. Bu yayınlarda karşılıklı hoş sohbetler müziğin ve yayının tuzu biberi olur.
Beraber kullanılmayacağı yayın etiket(ler)i: Yok

Yayın İlanı: Yapılacak yayının, yayın anından EN AZ 3 (ÜÇ) SAAT ÖNCESİNDEN haber verilmesiyle ilişkilendirilmiş etikettir. Uygun yerlerde uygun zaman diliminde kullanılması önemle rica olunur.
Beraber kullanılmayacağı yayın etiket(ler)i: Yok

Yayın İptali: En umulmadık şartlar (yayına 1 saat kala evi su basması, dayının ölmesi, kedinin doğurması) haricinde o hafta içersinde yayınını yapamayacak olan ucubiklerin EN AZ 2 (İKİ) GÜN ÖNCESİNDEN haber verirken kullanması gereken etikettir. Böylelikle yayının olamayacağı o gün boş olan başka biri o günü doldurabilir ve bunu duyurabilir. Herhangi bir Subdelirious-State görevlisine MSN, Skype, e-Mail ya da GSM aracılığıyla ulaşıp "yayın yapamayacağım" demek müesseseyi alakadar etmez.
Beraber kullanılmayacağı yayın etiket(ler)i: Diğer tüm yayın etiketleri

Yayın Metni: Çaldığınız ya da çalacağınız parçaların bir listesini yayından önce ve ya (genellikle) sonra yayınlarken kullanmanızın çok iyi olacağı etikettir. Öyle ki eğer kullanırsanız muhteşem olur, vallahi de billahi de. Yani, kullanın işte, daha ne diyeyim.
Beraber kullanılmayacağı yayın etiket(ler)i: Yok

Özel Yayın: Gelelim benim en favori yayın türüme. Gerçek bir organizasyon abidesi olan bu yayın türünde birçok alternatif mevcuttur. Bir müzisyen ya da grupla ilgili olabilir, bunlardan birinin ölüm yıl dönümünde ya da doğum günlerinde anmak amaçlı yapılabilinir. Herhangi bir müzik türüne ait bir gece düzenlenebilinir. Yayına birileri davet edilebilinir (örneğin Sandık Dergi çalışanları, bizi en çok takip eden hastamız, alter egonuz, odanızda beslediğiniz küf, kediniz vb.)
Beraber kullanılmayacağı yayın etiket(ler)i: Yok

~*~

Bölüm 4: Özel Etiketler

Bu bölümde sayfamızda bulunan diğer etiketlere ve zamanla oluşturulacak olan başka etiketlerden bahsedeceğiz (etiket oluşturmak için bknz: Bölüm 6: Etiket Yaratmak). İlk olarak elimizdekilerden başlayalım.

Beatles Etiketi: John Lennon'un 70. yaşına özel yapılacak program nedeniyle Delucienne Maekerr tarafından eklenmiştir. Beatles ile ilgili yazılıp çizilecek herhangi mesaj için kullanıma açıktır.

John Lennon Etiketi: John Lennon'un 70. yaşına özel yapılacak program nedeniyle Delucienne Maekerr tarafından eklenmiştir. John Lennon ile ilgili yazılıp çizilecek herhangi mesaj için kullanıma açıktır.

Kısa Film Etiketi: Beğendiğiniz, paylaşmak istediğiniz ya da yakında gösterime gireceği için destek olmak istediğiniz birçoklarıyla buluşsun kaynaşsın istediğiniz kısa filmler için kullanıma açık olan etikettir. Bendeniz tarafından yaratılmıştır.

Michael Jackson Etiketi: MJ'in doğum gününde yapılan özel program için Delucienne Maekerr tarafından yaratılmış olan etikettir. Kullanıma açıktır.

Sandık Dergi Etiketi: Müdavimi olduğumuz, her ayın 15.de çıksın diye deliler gibi beklediğimiz -ki bu zor bir şey değil zira zaten deliyiz- Sandık Dergi'ye ilişkin etikettir. Mr. Cyrqus Freeack (bendeniz, yine) tarafından yaratılmış olup kullanım hakkına en çok Demlik Hanım (editör) sonra da Delucienne Maekerr (çizer) sahiptir.

~*~

Bölüm 5: Diğer Etiketler

Bu etiketleri kendilerini hemencecik sıralayarak anlatmak daha yardımcı olacaktır.

Anket: Genellikle Mr. Cyrqus Freeack (bendeniz) tarafından hazırlanan ve içinde bir soru ve bir sürü cevabı içeren mesajlara kullanılan etikettir. Sık sık kontrol edilmesi, cevaplanması ve mesajın altına yorumların yazılması çok önemlidir.

İlan: İşte yanlış kullanımı en fazla olan etiketimiz. Bu etiket yayınlarla ilişkin hiçbir mesajda kullanılmamalıdır, bu büyük bir hatadır. Kendisi tamamıyle yayınlardan alakasız önemli şeyleri ilan etmek için yaratılmıştır. Örneğin pek muhteşem e-dergi Sandık Dergi'nin yeni saysını duyurmak için ya da ekibimize katılan yeni sesleri, simaları duyurmak için ve buna benzer şeyler. Lütfen bu etiketin kullanım alanlarına dikkat edelim.

Poster: Çoğunlukla Özel Yayınlarda kullanılacak posterlerin ve program saatlerinin yer aldığı mesajlara verilen etikettir kendisi. Bilindiği üzere Özel Yayınlar hafta başından önce programlanmalı, kesinleştirilmeli ve duyurulmalıdır (bazı aksaklıklar olduğunu kabul etmekteyim). Bu çerçevede daha sonradan bu tarz bir poster mesajıyla, örneğin hafta ortasında ya da programın gününe göre uygun bir zaman diliminde, izleyenlere dinleyenlere takipçilere hatırlatılmasında yarar vardır.

~*~

Bölüm 6: Etiket Yaratmak

Aslında en basit işlemlerden biridir. Mesajınızı yazarsınız, etiketler içinden ne var ne yok diye bakıp istediğinizi seçersiniz ya da bir tane eklersiniz. İşte bu kadar basit! Bknz: Şekil 1-a

Şekil 1-a

~*~

Bölüm 7: Yakında Yaratılmasını Beklediğimiz Etiketler

Grup Tanıtımı: Yakın zamanda radyo bireylerinin ya da alter egolarının veyahut bambaşka birilerinin sevdikleri kıyıda köşede kalmış ya da kalmamış gruplarla ilgili yapacakları tanıtım yazılarında kullanacakları etikettir. Tez vakitte bu tarz yazıların yazılmasını ümit eder ve bu şerefe ilk kimin nail olacağını merakla bekleriz.

Müzisyen Tanıtımı: Yakın zamanda radyo bireylerinin ya da alter egolarının veyahut bambaşka birilerinin sevdikleri kıyıda köşede kalmış ya da kalmamış müzisyenlerle ilgili yapacakları tanıtım yazılarında kullanacakları etikettir. Gerisi yukarıdakinin tastamam aynısı.

~*~

Sonsöz

Uzun lafın kısası etiketlerimizi doğru ve yerinde kullanalım, kullandırtalım, kullanmayanları kafalarına çeşitli objelerle vurmak suretiyle uyarıp kullandırtalım.

Bu eseri sizlerle buluşturma aşamasındaki çalışmalarda emeği geçen tüm alter egolarıma teşekkür ederim.

Delilikler ve ucubeliklerle,
Mr. Cyrqus Freeack

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder